miércoles, 14 de noviembre de 2012

MNAC

Ahir, 13 de novembre vem visitar el museu MNAC a Montjuïc. L'objectiu era que ens fessin una visita des de el punt de vista dels nens. El departament d'Educació del MNAC ofereix  3 activitats per als infants: Històries en relleu, so i color i dansa de fades i follets.  

La proposta didàctica que em va tocar va ser històries en relleu, activitat destinada a nens de P4-P5 on apropa als infants al món de la escultura:
- Estudiarem els diferents materials ( bronze, fusta, pedra, marbre i ferro).
- Les formes del volum.
- El que l'artista volia transmetre i expressar en la seva obra.

El inici de la visita va començar en una sala plena de escultures de diferents materials i colors. Depenen del color de l'escultura podiem saber de quin material estava feta. Exemple: 
 color blanc --- marbre i pedra
 color negre --- bronze i ferro.


Primera visita del museu


La guia ens va explicar la història de Manolo Hugué per fer més entenedor els conceptes que ens havia explicat prèviament ,sobre els diferents materials, ja que la història narra com l'artista primer va experimentar amb fang però al veure que no era resistent va utilitza la pedra.
Experiment per els nens:
  • Donar-lis una bola de plastilina (simulant el fang) i que els alumnes amb les diferents accions, ja sigui pessigant, allargant, picant.. vegin com es van creant les diferents formes.
  • També és pot fer l'activitat amb música i que els nens tinguin que seguir el ritme amb els ulls tancats mentre experimentant.



La pedra va ser el material que va substituir el fang. Picant la pedra amb el martell i el cisell l'artista podia moldejar i fer les formes que desitges. Les pedres les extraient de les muntanyes o del riu, si eran de la muntanya eren més rugoses i si eren del riu més fines.Alguns artistes deixaven la figura sense polir.


Diferents pedres



Diferent maneres d'esculpir la pedra.

Un altre material utilitzat per els escultors era la fusta, material fàcil d'obtenir arrel dels arbres. En el museu està exposat l'obra de Leandre Cristòfol, Nit de lluna, amb aquesta obra volia representar a la seva mare a través d'un objecte, en aquest cas d'un punxo i una bola de llana, ja que el ofici de la mare era costurera. 
Experiment per als nens:
  • Que els nens imaginessin com representarien els oficis dels seus pares, si ho tinguessin que plasmar en una escultura.




A part, del fang i la pedra un altre material és el ferro, aquest es el més sorollós.
Experiment per als nens: 
  • Dansa amb música simulant que som ballarins i quan la música s'aturi quedar-nos quiets com si fossim una figura de ferro.



Per finalitza la visita vam anar als tallers, on ens varem seure en rotllana i al mig teníem les imatges dels diferents materials vist al llarg de la exposició.



Després vam realitzar dues activitats:
  • Tela màgica: amb una tela que simulà una planxa, els nens van fent diferents formes amb els dits, mans, esquena, peus..
  • Amb uns tubs els nens s'uneixen i van creant diferents formes al ritme de la música.


No hay comentarios:

Publicar un comentario