domingo, 28 de octubre de 2012

COED (6)

Comunicació audiovisual i/o digital

En l'ultima classe de COED, vem està parlant sobre la importància dels mitjans de comunicació i audiovisuals en la educació. Per què aquesta importància? Doncs perquè avui en dia els nens consumeixn i interactuan a través de les pantalles. El seu món gira entorn d'interneti la televisió. Això causa una gran responsabilitat als mitjans de comunicació perquè desde un punt de vista estan educant, ja que tenen un efecte educatiu en els infants.
Llavors el que l'escola hauria de fer és explica als alumnes unes competències comunicatives mínimes perque els nens coneguin i sapiguen més sobre aquest món basat en la tecnologia i els mitjans audiovisuals.

Us deixo penjat el vídeo que vem està veient a classe sobre una entrevista que li van realitzar al Dr. Orozco, on ens proposa una reflexió i ens ofereix una lectura pedagògica de la comunicació audiovisual a l'era d'Internet.



Edu3.cat





Opinió personal: Arrel d'haver vist aquest vídeo, he arribat a la conclusió de que comparteixo la mateixa opinió que el Dr. Orozco, i és ben cert que el mestre, personalment, s'ha d'adaptar als nens i s'ha d'interessar per els gustos d'aquests. Hem de saber arribar a ells a través de les coses que els hi agrada i els inquieta. I si ara els nens la seva vida gira al voltant d'una pantalla, els hi podem ensenyar que a través d'una pantalla també poden aprendre d'una forma més dinàmica.

Llenguatge visual i plàstic (3)

Sentiments infinits

L'altre dia a classe de plàstica l'activitat a realitzà es basava en la lliure expressió, cada grup tenia en la seva taula extens paper d'embalar per crear en llibertat tot el que vulgessim amb diferents materials com pintura i fang.

Aquí us deixo unes imatges del procediments i el resultat de la nostra obra d'art, que com podeu veure a dalt el títol és sentiments infinits, ja que cada una va expressar el que sentia.


COED (5)

Descripció. Qui ets tu?

Teniem un ampli ventall de possibilitats per fer una descripció a un company, però a mi de totes, la que més em va cridar la atencó va ser en format vídeo, potser la més díficil però la més original i divertida a fer. Així que amb la meva companya Núria Bofarull vem decidir arriscar-nos i intentar fer-ho, a lo millor el resultat no és el desitjat per la mestre però vem fer el millor que vem saber fer.

Aquí us presento com som la Núria i jo, i així coneixens una miqueta més:





Opinió personal: Ha sigut el nostre primer vídeo per descriure a una persona, així que no sabem si el contingut és el correcte, però nosaltres vam fer el que vam entendre personalment com descripció de nosaltres mateixes, així que vam decidir fer un recopilatori de diferents fotografies nostres fins el dia d'avui i desprès com el temps ha ajuntat els nostres camins, al final amb pancartes ens vam voler definir segons com ens veiem nosaltres.Personalment, va ser un treball gratificant que també em va servir per conèixer millor la meva companya.

El power point

Després d'haver fet una lectura al document proposat per el mestre: ""12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa powerpoint" Els coneixements extrets són aquests:

Avantatges del power point tradicional:
- L'alumne té en pantalla una guía.
- Permet incorpora il.lustracions.
- Permet crear esquemes per fer mes intel.ligible la màteria.
- Podem insertar elements com imatges, animacions, vídeo, so...
- Utilització d'una amplia gamma de colors.


                                                                                           
Desvantatges del power point tradicional:
- Massa informació en les diapositives.
- No es segueix cap ordre estètic ni utilitat.
- El orador es limita a llegir de la pantalla.
- Provoca cansament als alumnes si l'aula està molt de rato a fosques.
- Abús d'elements multimedials.
http://tirandodeblog.blogspot.com.es
- El orador té tendència a incloure més contingut del necessari.



domingo, 21 de octubre de 2012

Llenguatge musical (2)

L'orquestra simfònica

És un conjunt instrumental, es a dir, una agrupació de músics dirigits per un director, que interpreta una obra de manera conjunta. Auesta orquestra està formada per quatre famílies d'instruments:

- Vent-fusta: Flauta travessera, oboè, clarinet, fagot, flautí, contrafagot, corn anglès.
- Vent-metall: Trompa, trompeta, trombó i tuba.
- Corda:
            Fregada: Violí, viola, violoncel i contrabaix.
            Pinçada: Arpa.

- Percussió: Timbales, bombo, platarets, gong, triangle.

L'estructura de l'orquestra serià la seguent:


http://grups.blanquerna.url.edu/m23/orquestra.htm



Generalment hi participant més de 80 músics.
El director té un paper fonamental dins l'orquestra ja que manté el temps de la peça i les entrades dels intruments perquè la interpretació sigui coherent.

Aquí un deixo una audició d'una orquestra simfònica:



COED (4)

La composició del text: Planificació, redacció i revisió



Planificar és reflexionar: és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estràtegia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

                1.1 Anàlisi de la situació comunicativa ( tema, objectius, extensió, estructura)
                1.2 Recollida de la informació (pluja d'idees, documentació, apunts)
                1.3 Selecció i ordenació de la informació ( selecció i ordenació de les idees)




Redacció: Redactar és transformar els plans i les idees en el llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint en compte, les següents característiques: coherència, cohesió, l'adequació, la correció i la variació.

                    2.1 Estructura del text ( paràgraf, connectors, puntuació)
                    2.2 L'estil (adequació, claredat, precisió, concisió, variació...)






Revisió: Revisar és examinar: és avaluar el que hem escrit, si s'adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

                  3.1 Revisió de continguts ( cohèrencia, cohesió i adequació)
                  3.2 Revisió gramatical i de convencions ( correcció i variació)







Opinió personal: A l'hora de redactar són molt important els diferents connectors, fins ara no sabia molt bé com utilitzar-los correctament, però a través del dossier i del parlat a classe m'ha quedat més clar i ho he pogut entendre millor, ja que normalment tenia dubtes de si posava correctament els diferents signes de puntuació, també he entès quan s'ha d'utilitzar el punt i coma, un dels signes de puntuació que no sabia quan s'havia s'utilitzar.


Llenguatge visual i plàstic (2)


Informalisme

Moviment artístic que es va desenvolupa després de la Segona Guerra Mundial a partir del 1945 en paral.lel a l'expressionisme abstracte nord-àmerica.
L’informalisme és centre en l'expressió del món interior de l'artista on l'objectiu és fugir de l’art figuratiu, utilitzan un llenguatge abstracte en el qual els materials ocupen el paper principal, busquen l'autenticitat de la pintura, del pur acte de pintar. 

També, dintre d’aquest moviment artístic, cal destacar la presència del Grup Cobra(Copenhague, Bruselas, Amsterdam), integrat pels artistes Karel Appel, Alechinsky, Asger Jorn i Corneille, que va sorgir després de la segona guerra mundial com avantguarda, amb la finalitat de buscar noves alternatives per a l'art, rebutjant l'art del passat i els corrents principals de la seva època, com el surrealisme i l’abstraccionisme, per a donar pas a la creació de l’ informalisme, que es va caracteritzar pel dibuix espontani i els colors vius utilitzats a l'atzar.

A Espanya informalisme arriba a la década dels cincuenta, amb una generación d'artistes que barejan característiques del informalisme europeu i l'expressionisme abstracte àmerica, en el qual podem destacar el Grup El Paso format per Antonio Saura i Manuel Millares. En canvi a Catalunya el artista més rellevant es Antoni Tàpies.

Característiques del moviment

- Llibertat màxima.
- Experimentació constant.
- Importància dels materials, deixen en segon pla la temàtica.
- Utilització de tècniques com el collage, el frottage i el grattage.
- Element clau com la espontaneïtat i la improvisació.
- Utilització de materials nous: sorra, guix, fusta…





I-Ruption, Helmut Dorner.



Creu i R, Antoni Tàpies.



Cocktail party, Antonio Saura



Drole de Drame, Karel Appel


Seminari

librolibro.es
La mestre de seminari ens va posar com a feina llegir-nos el llibre "Documentar, una mirada nova", llibret que tracta sobre la importancia de observar i documentar en un grup d'infants, dóna valor i un es sorprèn de com aprenen els nens i de les descobertes que fan cada dia. Com molt bé cita el llibre documentar com aprenen els infants és una de les qüestions fonamentals de l'escola activa, de l'escola que valora, respecta i confia en l'infant del qual desconeixem els límits del seu potencial.



http://mariauroz.blogspot.com.es/
















Un simple mirall a l'abast dels infants obre grans interrogants. El nen pot mirar la seva imatge i reconèixer un mateix, pot tocar el mirall de diferent maneres, també pot gaudir i jugar amb la seva imatge...










Des de molt petits els infants els agrada tenir responsabilitat, saber que hi ha qui confia en ells per fer alguna cosa. Parar la taula és fer una cosa per els altres i gaudir tot seguit d'un bon àpat.

miércoles, 17 de octubre de 2012

Llenguatge musical

Tat! Recull de moixaines, jocs i cançons per a infants.
blocs.socpetit.cat

Llibret ,escrit per Marta Badia Solé i Àngels Vidal Mombrú, que recull moixaines, jocs i cançons per a infants, quasi tot aquest recull és tradicional, ha passat de generació en generació fins a dia d'avui. Aquest llibre fara cantar, ballar, riure, apendre..a l'infant, fet que potencia el contacte humà impressindible per als més menuts, també fomenta la relació entre persones.
El llibre està estructurat i documentat: cada canço, joc o dança consta de partitura, descripció, aspectes que es treballen, possibilitats pedagòguiques i recomanacions i per fer-ho millor també inclou un Cd amb els enregistraments sonors de cada peça.

Els Wikis

La paraula Wiki prové del hawaià Wikiwiki: ràpid. Quina relació té això? Doncs que en un wiki qualsevol persona pot crear, modificar, enllaçar i esborra continguts de forma ràpida i fàcil.Per pública en la web el usuari només ha de clicar a "editar" i escriure el contingut que ell desitgi. També pot ser possible que un col.lectiu d'usuaris exposin un mateix tema però cada persona aporti el seu coneixement propi o opinions diferents.

Un exemple de wiki seria la famosa web de Viquipèdia.


Jordi Simón




















Per si ha quedat algun dubte, aquest vídeo ho explica de forma més entenedora amb un exemple.





A continuació us presentare dos autors que estan a favor dels wikis com a eina positiva
per treballar a classe. 

Úsos educatius dels wikis en l'escola segons Jordi Adell:

Segons Jordi Adell el éxit de les wikis a la escola es perquè fomenta l'activitat col.lectiva, ja que incita als nens a reflexionar, comunicar i repartir la feina entre ells.

Jordi Adell comparteix la mateixa idea que Lott a l'hora de remarcar la importància de les wikis en la educació:

  1. Espai de comunicació a classe.
  2. Espai de col.laboració de la classe ( base de coneixements).
  3. Espai per realitzar i presentar feines.
  4. arxiu de textos en procés d'elaboració.
  5. Manual de classe.
  6. Espai per treballar en grup.
Per còneixer més la opinió de Jordi Adell sobre les Wikis en la educació consulteu el seu article

Virtuds pedagògiques de les wikis segons Jordi Vivancos

El wikis fomentan un valors pedagògics, es a dir, tenen una vessant educativa.
Si voleu saber quines son les virtutds pedagògiques que defensa Jordi Vivancos, consolteu l'entrada que va penjar al seu bloc.

sábado, 13 de octubre de 2012

Llenguatge visual i plàstic

Land Art

Moviment artístic que sorgí als Estats Units a finals dels anys 60 i principies dels 70, on l'objectiu és fer art a través de la naturelessa, es a dir, utilitzant materials naturals com fulles, pedres... El paisatge és el mitjà de creació, sovint aquestes obres es troben a espais oberts.


Sylvain Meyer




Christo



Nils Udo


Jim Denevan



Un cop havent investigat i informar-nos sobre el Land Art, la mestre ens va suggeri, fer-ho nosaltres en grup. El resultat va ser el seguent:


Núria Bofarull, Cristina Carbonell, Sara Berzas, Airy Guillamón i Hel.lenca Gómez

El que vem voler transmetre, va ser el transcurs del temps mitjançant les estacions. Al centre trobem al sol i al seu voltant les quatre estacions: tardor, hivern, primavera i estiu.

COED (3)

En l'ultima sessió de COED, la professora ens va proposa fer una descripció d'un company de classe. Ens va mostra noves maneres per descriure algú, i així allunyar-nos del simple metòde de paper i boligràf.

Models

Cançons:

Nit de Sant Joan, Jaume Sisa
Com un puny, Raimon



Poesia visual:

"La poesia visual no és un dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació", Joan Brossa.


Poesia:

Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol

SI PARLO DELS TEUS ULLS
    Si parlo dels teus ulls em fan ressò
    cadiretes de boga i un ponent de coloms.
    Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
    Si parlo dels teus llavis em fan ressò
    profundíssimes coves i ritmes de peresa.
    Els teus llavis, tan pròxims com la nit.

    Si parlo dels teus cabells em fan ressò
    platges desconegudes i quietuds d'església.
    Els teus cabells, com l'escuma del vent.

    Si parlo de les teves mans em fan ressò 
    melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
    Les teves mans, tan lleus com un sospir.

    Si parlo del teu cos,
    del teu cos que he estimat,
    només em fa ressò la meva veu, 
    i llavors tanco avarament els ulls
    i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
    que he seguit lentament a través del teu cos
    tan càlid com la llum, 
    tan dens com el silenci.


Assaig:

Salvador Espriu vist per Baltasar Porcel a Grans catalans d'ara. 
Xesco Boix vist per Lluís M. Panyella a http://www.labicicleta.cat/xescoboix2.htm


Conte:

Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix (traducció i adaptació de Pete Seeger).





Vídeo:

Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009:




Opinió personal: Normalment quan parlem de descripció ho associem a amb un text llarg on anomanem les diferents característiques de la persona, però estàvem equivocats, ja que tenim un ampli ventall de possibilitats, els models que més em van cridar l'atenció van ser el conte, el poema visual i l'assaig, ja que fins ara no sabia que també podien ser un recurs per descriure.

viernes, 12 de octubre de 2012

COED (2)

Competència comunicativa

Apendre a parlar és una expèrencia social.

Els components de les competències comunicaties estan formades per quatre tipus de coneixements i habilitats:

1.Competència lingüística/gramatical:


                   - Fa referència al domini del codi lingüístic:
                   - Sòcupa de:

                               - Nivell fonòlogic
                               - Nivell morfològic
                               - Nivell sintàctic
                               - Nivell lèxic i semàntic

2. Competència sociolingüística: domini del dialecte i dels registres.


                     - Fa referència a les regles socioculturals d'ús.
                     - S'ocupa de:

                              - Situació dels participants
                              - Propòsit de la interacció
                              - Normes i convencions de la interacció

3. Competència discursiva:

                     - Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
                     - S'ocupa de:
                        
                           - Cohesió de la forma
                           - Coherència en el significat

4. Competència estratègica: Recursos i mecanismes per resoldre qualsevol dubte a l'hora de comunicar.

                    - Fa referència a les estrategies de comunicació verbal i no verbal que es poden      utilitzar per:

                           - Compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències.
                           - Afavorir l'efectivitat de la comunicació: ser més efectiu; utilitzar recursos.


Opinió personal: Aquestes competències afavoreix al comunicador a saber adequar i interpreta el context i gestionar aquest. El orador a de saber quina competència utilitzar depenen del àmbit en que estigi i quins recursos utilitzar.

jueves, 11 de octubre de 2012

COED

En aquest semestre del primer any s'imparteix la assignatura de COED (Comunicació, Oral, Escrita i Digital). Faré un breu resum del que hem fet fins ara.

Llengua i llenguatge

El llenguatge és un instrument de comunicació i mitjà d'expressió que és propi dels primats més desarrollats. És la capacitat de classifica el món, va lligat a la percepció.

Elements per a una definició del llenguatge:

  • El llenguatge i l'organització de l'entorn: depen de la experència i la realitat, es complementen entre si.
  • El llenguatge i el pensament: pensem amb paraules. Associem les paraules amb l'acció de pensar.
  • El llenguatge i la memòria: recollim la història nostra i del col.lectiu. Establim conexions entre els fets.
  • El llenguatge i l'autoexpressió: diàleg intern, sense censura.
Llenguatge com a facultat humana:
  • Do universal dels humans: tot ésser humà desenvolupa les capacitats del llenguatge.
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic.
  • Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir: romàniques, anglo-germàniques..
  • Es concreta en una "llengua".
La llengua com a comprensió d'un llenguatge. Es base en un sistema de signes i símbols verbals i orals.

Sistema organitza en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents:

-Pragmatic------------- discurs o text
-Semàntic ------------- oració o paraula
-Sintàctic ------------- sintagma
-Morfològic ---------- morfema
-Fonètic --------------- fonema o so


El bon coumicador

Característiques o coneixements que ha de tenir un comunicador eficaç:

- Humor
- Domini del contingut
- Gesticulació i expressió (facial i corporal)
- Canvi del to de veu
- Explica experiències propies
- Vocabulari ric i variat
- Utilització d'exemples
- Saber riure d'un mateix
- Ser proper al públic

Per mi un clar exemple és el Sir Ken Robinson, comunicador que ens va mostra la mestre a classe mitjançant el seguent vídeo:




Llengua oral fomal

La llengua oral formal no és espontànea.

-Trets contextuals: caràcter no universal, on l'emissor i el receptor comparteixen espai i temps. Interacció visual i emotiva.

-Trets textuals: parla una sola persona amb l'objectiu d'informar, comunicar..

-Trets lingüístics: compètencia lingüística. S'ha de seguir unes pautes i normes.


Opinió personal: No creia que era tant important per la carrera que estic cursant tenir un bon llenguatge i saber comunicar correctament, però despuès d'haver analitzat els diversos punts, m'he adonat que tots aquests recursos influeixen molt per ser una futura mestre, ja que a través del llenguatge donem una imatge de nosaltres.

Anàlisi d'un bloc educatiu

La activitat que ens va suggerir el professor , a classe, va ser la seguent: ens va proposar un seguit de blocs educatius i d'aquests hem de tria un i amb el coneixements que hem adquirit tant a classe com a travès de la lectura del llibre "Usos educatius dels blogs : Recursos, orientacions i experiències per a docents. " fer l'anàlisi.

Desprès de debatrem en la tria d'uns quants blocs, he triat el bloc referit a l'escola bressol la cuca fera.

Aquí us deixo el link: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/

Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions,....)


Es tracte d'un bloc dirigit per el professorat de l'escola la Cuca fera, on el proposit es informar i dona a coneixa el desenvolupament dels infants dins la llar d'infants als seus familiars. Com fan això? Doncs mitjançant fotogràfies que mostran la adaptació dels nens, i penjan vídeos d'un dia a l'escola, on es pot veure les diferents activitats que fan. Això també va complementat de aportacions i comentaris que fan les mestres.


Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...

Aquest bloc, està dins la classe de bloc de professors, on els professors comunican les seves reflexions sobre l'educació, sobre metodologia en diferents àrees, les experiències fetes a l'aula...


Quí els publica?

Les mestres del centre.


Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...

Si, a la part de dalt trobem un menú amb diferents apartats: Home, Cargols, el Sol, els Núvols, espai Cuca fera i Formigues. Cada apartat en centre en les diferents aules de P0, P1 i P2.
A la part dreta podem trobar: comentaris recents fets tan per pares com per el professorat i una llista de blocs recomanats per el propi centre.


Quina plataforma utilitzen?

La plataforma utilitzada és Xtec blog, espai tan per docents com per centres puguin tenir el seu espai.


Com són les entrades?

Les entrades van acompanyades de vídeos o imatges, donant suport al escrit de la mestra. Utilitzan un llenguatge proper per pogué informar amb facilitat als pares.

Quines competències s’hi treballa?

Ens mostren les diferents activitats realitzades dins a l'aula i l'adaptació i evolució dels infants al llarg del curs.


Hi ha comentaris?

Si, de diversos pares. He aquí un exemple:

Cris (mare Marc) escrigué:
Ei, molt divertits aquests vídeos! Moltes gràcies per ensenyar-nos què fan aquestes petites formiguetes. A la Panera dels tresors, com no, en Marc amb el seu pom-pom i el raspall de dents! jajaja.
Hi ha un moment que la Xènia i en Marc es fan una mirada… es troben ben bé!


A qui va dirigit?

A les docents del centre.

Hi ha blocroll?

Si, hi ha una llista amb sis blocs, que són els seguents:


Reflexió personal
Crec que és un bloc d'interès per els pares i familiars, ja que poden seguir des de dins l'escola l'aprenentatge i l'evolució dels seus fills, gràcies a les imatges i els vídeos que les mestres penjan. Cal destaca que els pares formin part d'aquest procès donant la seva opinió i participan.

Delicious

L'altre dia a classe, teniem l'activitat de crear una conta al Delicious. Us preguntareu que es això? Doncs molt senzill, és un servei que permet guardar i recuperar les diferents adreçes d'intères. Aquestes adreçes es van emmagatzemant, de manera que nosaltres podrem consultar-les en qualsevol moment.
També podem classificar-les en categories mitjançant etiquetes.

Desprès d'aquesta introducció, us penjo aquest vídeo per si queda algun dubte.



Aquí us deixo la meva compte, encara que de moment no hi ha cap adreça, però a poc a poc: http://delicious.com/hellencags

miércoles, 10 de octubre de 2012

Que són els RSS?

RSS és un format per difondre els continguts d'una web a un conjunt de subscriptors. Permet conèixer les novetats publicades, de les teves webs preferides, sense necessitat d'accedir al lloc web de cada una d'elles, i per tant, és una manera de guanyar temps i no perdre's cap actualització.

El procés és molt senzill: l'únic que has de fer és entrar al teu Lector RSS i estaràs automàticament informat sobre totes les novetats que s'han produït en totes les webs que t'has donat d'alta.


Tot seguit us deixo un vídeo per acabar d'entendreu millor.